Naše produkty

Více informací o našich produktech a surovinách.

Goji - kustovnice čínská

goji-ččč

Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Bobule Goji rostou v Himalájích na 2-3 metrech vysokých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Bobule mají velikost asi 3 cm, barvou a velikostí jsou podobné našemu šípku. Kustovnice čínská chrání zrak, má proti nádorové účinky, snižuje hladinu cholesterolu a zpomaluje proces stárnutí. Goji obsahuje velké množství vitamínů skupiny C, B a E a řadu stopových prvků jako je měď, fosfor, zinek, selen, vápník a železo. Právě toto mimořádné nutriční složení napomáhá k nastartování metabolismu a následnému spalování tuků. Složení goji také příznivě působí na činnost jater, napomáhá k regeneraci jaterních buněk. Významná je Goji hlavně obsahem antioxidantů, tedy látek, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškozování buněk a stárnutí organismu.

Účinky kustovnice čínské:

  • antioxidant
  • napomáhá k nastartování metabolismu
  • podporuje imunitu
  • přispívá k dlouhověkosti
  • snižuje hladinu cholesterolu

Jak používat kustovnici čínskou:

Sušené plody goji můžeme používat přímo (necháme je nasáknout vodou), nebo je přidat do čaje, polévky, salátů, dezertů, jogurtů, müsli a dalších pokrmů. V kuchyni může nahradit rozinky a může fungovat i jako náhrada za různé sladkosti.

Dávkování : pro denní dávku postačí jedna až dvě hrsti sušených plodu Goji. U dětí se užívání Goji doporučuje až od 3 let a to jednu hrst.

Kontraindikace: pokud užíváte warfarin, aspirin, heparin, ibuprofen, naproxen a antidepresiva, tak byste neměli jíst bobule goji. Více informací o plodech Kustovnice čínské najdete třeba na Wikipedii

 

 


 

Chia semínka

Objevte bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínů, antioxidantů a minerálů! A to vše v rostlinné podobě! Můžete jej přidávat prakticky do všech jídel – polévek, salátů, kaší i koktejlů.
Domovem chia semínek jsou země Jižní a Střední Ameriky, ceněna jsou pro vysokou výživovou hodnotu, a jejich vlastnost, že dokážou na sebe vázat vodu. Pro lepší představu, pouhé jedno semínku dokáže zvětšit svůj objem až 12x. Nejenom, že Vás zasytí, ale i zvýší hydrataci celého těla.
Chia semínka jsou velice významným zdrojem kvalitních tuků a sacharidů, proteinů, vlákniny a především kyseliny omega-3, a dokonce obsahují i antioxidanty a vápník, kterého je v chia semínkách až 5 x tolik oproti kravskému mléku. Semínka Chia obsahují také nemalé množství fosforu, železa, zinku, draslíku a magnesia.CHIA (2)
Jelikož semínka chia napomáhají ke snižování hladinu krevního cukru, nedochází tak ke kolísání cukru v krvi a tak se nedostavují pro naši linii tak nebezpečné pocity hladu, kdy jsme v návalu žravosti schopni sníst téměř cokoliv.
Na základě mnoha studií bylo zjištěno, že chia semínka mají též pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárních onemocnění. Stačí zkonzumovat 2-3 lžíce semínek denně a dodáte tělu hned celou řadu vitamínů a živin.
Semínka jsou vhodná pro osoby, které chtějí zredukovat váhu. Díky vláknině se hubne rychle a snadno. Zároveň jsou však chia semínka vynikající i pro své nutriční hodnoty, což ocenění všichni, kdo vyznávají zdravý životní styl, sportovci, vegetariáni a vegani. Chia semínka vhodná i pro děti. Doporučována jsou taktéž lidem s onemocněním srdce a zvýšeným LDL cholesterolem.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie: 333 kcal
Bílkoviny: 19 g
Sacharidy: 17 g
Tuky: 21 g z toho Omega-3: 13 g
Vláknina: 32 g
Sodík: 0 g

Všeobecně chia semínka obsahují:

  • dvakrát více vlákniny než obilné vločky
  • dvakrát více draslíku než banány
  • třikrát více selenu než len
  • pětkrát více proteinů než červené fazole
  • pětkrát více vápníku než mléko
  • sedmkrát více omega-3-mastných kyselin než losos, devětkrát více omega-3 než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% více omega-3 než je ve lněném semínku
  • čtyřikrát více fosforu než mléko
  • desetkrát více hořčíku než brokolice
  • třikrát více železa než špenát
  • třikrát vyšší síla antioxidantů než v borůvkách

Chia semínka mohu mít dvojí barvu a to hnědou a bílou. Vědci na základě mnoha testů zjistili, že mezi těmito dvěma odrůdami nejsou žádné zásadní výživové rozdíly.
Jak působí na lidské tělo
Chia semínka mají především schopnost na sebe vázat vodu. Jakmile je smícháte s jakoukoliv tekutinou, ať už se jedná o mléko, ovocnou či zeleninovou šťávu či obyčejnou vodu, během pár minut se s nimi začnou dít přímo zázraky. Velice rychle začnou nabobtnávat a zvyšovat svůj objem. Taktéž se na nich začne tvořit jakási gelová vrstva. Samozřejmě si hustotu gelu ovlivníte sami tím, kolik tekutiny přidáte. V případě zvýšeného pocení potom velice rychle doplníte tekutiny. Konzumace semínek chia tedy pomáhá k vnitřní hydrataci těla a tím tak i k většímu fyzickému výkonu.
Stejně jako tvoří semínka chia gel okolo svého objemu, tak tvoří gel i v lidském žaludku a tak jej chrání před žaludečními šťávami. Jestliže tedy budete konzumovat semínka samostatně, je nutné je zapíjet tekutinou navíc, tím se podpoří jejich hydrofilní účinek.
Představte si, že chia semínka v lidském žaludku působí jako přímo fyzická bariéra, jež zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím napomáhá ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu a díky této vlastnosti jsou schopny ovlivňovat hladinu cukru v krvi. To ocení jak diabetici, osoby na dietním režimu, sportovci, tak kojící a těhotné ženy.

Chia semínka jsou též významným zdrojem vitamínů a to především potom vitamínu C a E a obsahují i skořicovou kyselinu. Kyselina skořicová má protizánětlivé účinky. Všechny tyto zmíněné vitamíny jsou významnými antioxidanty. Ty chrání naše tělo před poškozením volnými radikály. Semínka mají vysokou trvanlivost, důvod je jednoduchý. Vysoké množství antioxidantů chrání zdravé nenasycené mastné kyseliny od oxidace. Chia semínka tedy můžete schraňovat i po několik let, aniž by došlo k znehodnocení živin. Navíc mají semínka nesporně pozitivní vliv na krásné a pevné vlasy a nehty, a hebkou a mladistvě vypadající pokožku. Semínka chia neobsahují lepek (gluten) a mohou být konzumovány i osobami s alergií na lepek.
Semínka chia a hubnutí
Chia semínka přispívají k úbytku na hmotnosti. A proč jsou pro hubnutí tak vhodná? Samozřejmě, že především díky vysokému množství vlákniny, kterou obsahují. Nemalou roli hraje i obsah prospěšných mastných kyselin. Po konzumaci semínek, se budete cítit syti kvůli jejich hydrofilním vlastnostem a také díky vzniku gelové vrstvy. Zároveň jejich konzumace před jídlem omezí Vaše chutě. Semínka Chia obsahují tzv. zdravé kalorie, díky nimž naše tělo během hubnutí nehladoví, získává energii a zabraňuje ztrátě svalů.

Velice významný pro hubnutí je i vliv gelu ze semínek chia v žaludku. Jakmile semínka smícháte s jakoukoliv vlhkou potravinou, jako jsou různé tekutiny a tudíž i žaludeční šťávy, vznikne jemný gel, jež v žaludku tvoří fyzickou bariéru před trávicími enzymy. Díky tomuto procesu dochází k prodloužení intervalu přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Tím zabráníme výkyvům hladiny krevního cukru a vyhneme se tak zbytečnému přejídání, už nás nebudou trápit pocity hladu.


Klikva (brusinka)

Brusinky jsou odborníky řazeny mezi potraviny s největším prospěchem pro lidské zdraví. Zvlášť při léčbě zánětů močových cest.
Látky obsažené v brusinkách mají vliv i na ochranu žaludeční sliznice. Jejich účinek dokáže zabránit bakteriím Helicobacter pylori, aby se usazovaly na vnitřní žaludeční stěně. Helicobacter pylori poškozují žaludeční sliznici a způsobují vznik vředů v zažívacím traktu. Navíc je pravděpodobné, že přítomnost těchto bakterií významně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou žaludku.
cowberry-888373_640Výzkumy potvrdily, že americké brusinky obsahují látky, které znemožňují bakteriím E.coli uchytit se na stěnách močových cest a močového měchýře. Škodlivé bakterie jsou pak z těla vyplavovány močí a zabrání se vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin
Brusinky mají také vysoký podíl antioxidantů. Ochraňují tak buňky před stárnutím, poškozením volnými radikály a fungují jako prevence proti zhoubnému bujení.
.Při chronických či opakujících se zánětech se doporučuje užívat brusinky preventivně dlouhodobě. Četné lékařské studie potvrdily, že pravidelným užíváním brusinkových přípravků lze riziko opakování tohoto onemocnění snížit až o 50 %.
U osob trpících inkontinencí (samovolný únik moči) zpomalují brusinky rozklad vyloučené moči a zabraňují tak vzniku nežádoucího zápachu.
Dalším přínosem brusinek může být omezení tvorby zubního kazu.